Hyvinvointivalmennus lähtötilanne
Teijan kanssa aloitimme hyvinvointivalmennus matkan loppiaisena eli heti pyhien jälkeen. Teija on 55-vuotias ja aika tuore yrittäjä. Aiempaan työelämään verrattuna työ on paljon vapaampaa, ja vapaus hiukan haastaa rutiineja. Periaatteessa olisi aikaa vaikka kuinka liikkua ja huolehtia itsestään, mutta työ myös on niin innostavaa, että se vie ajoittain täysin mennessään.
Lapset ovat jo isoja, mutta lapsenlasten kanssa Teija viettää aikaa. Toisaalta ruuhkavuodet ovat jo takanapäin, mutta silti elämässä on paljon osa-alueita, jotka vaativat huomiota. Jotta jaksaisi ja pystyisi huolehtimaan muista, tarvitsee happinaamari laittaa ensin itselle. Ja siitä syystä juuri nyt hyvinvointivalmennus on täydellinen ratkaisu.
Kuntotestit
Ensimmäisellä tapaamisella teimme kuntotestit, joista tulokset olivat vähintäänkin hyvät. Testattavat asiat olivat 6 minuutin kävelytesti, jossa kävellään 15 metrin matkaa edestakaisin mahdollisimman monta kertaa. Tämä testi testaa hyvin peruskunnon tasoa ja soveltuu hyvin tehtäväksi myös sisällä. Tammikuussa ei oikein ulkona ole mahdollisuutta testiä tehdä liukkauden takia. Lisäksi teimme kyykky-, vatsalihas- ja punnerrustestit sekä muutaman tasapaino- ja liikkuvuustestin.
Firstbeat-mittauksesta dataa
Samalla viikolla Teija teki ensimmäisen Firstbeat-mittauksen, jonka tulokset kävimme läpi seuraavassa tapaamisessa. Firstbeat- mittauksen tulos perustuu enimmäkseen sykkeeseen ja sykevälivaihteluihin. Tuloksissa stressi näkyy punaisena käyränä, liikunta sinisenä ja palautuminen vihreänä.
Tuloksista näimme, että uni oli suhteellisen palauttavaa ja riittävää, mutta nukkumaanmeno toistuvasti myöhäinen. Teijalla kokonaispalautuminen oli hyvällä tasolla ja päiviin sisältyi jonkin verran liikuntaa. Mittauksen perusteella nukkumaanmenoon ja iltojen rauhoittumiseen sekä liikunnan lisäämiseen alettiin kiinnittää huomiota. Toinen mittaus tehdään noin kuukauden päästä. Firstbeat-mittaus antaa hyvinvointivalmentajalle paljon tietoa valmentautujan tilanteesta, mutta myös toimii motivaattorina muutokselle.
Hyvinvointivalmennus: tavoitteet
Alkuun keskustelimme tavoitteista, mieleisistä liikuntalajeista, arjen haasteista ja tottumuksista. Hyvinvointivalmennuksen isona tavoitteena on saada arjen rutiinit kuntoon ja uni, liikunta sekä ruokailut säännöllisiksi. Teija toivoi itselleen työkaluja, joilla pitää hyvistä rutiineista kiinni. Hyvinvointivalmennuksen apuna on käytetty WIRKEE-sovellusta, jolla yhteydenpito on ollut helppoa ja vaivatonta. Treenikuittaukset, ruokapäiväkirjan kuvat ja unenmäärän mittaukset näkyvät reaaliajassa ja valmentajana minun on ollut helppo seurata kehitystä. Päivittäin viestitellään eri aiheista.
Heti alussa puhuimme, että kieltämisen sijaan lisäämme hyviä asioita arkeen. Voima, liikkuvuus ja peruskunto paranevat ikäänkuin sivutuotteena. Toiveissa myös painonpudotus, mutta niin, että se ei ole pääasia eikä vaa’an lukemaa tuijotella päivittäin. Noin kymmenen kiloa olisi terveyden kannalta hyvä määrä pudottaa ja erityisenä huolenaiheena on viskeraalirasva. Vyötärönympärystä tulisi saada pienemmäksi. Herkkuja saa silti edelleen syödä. Säännöllisen ja riittävän syömisen myötä erilaiset mieliteot vähenevät. Herkkujen kanssa ei mene överiksi vaan voi hyvillä mielin ottaa kahvin kanssa pullaa tai paistaa lettuja viikonloppuna. Tasapainoiseen ruokailuun yksittäiset herkut mahtuvat loistavasti, vaikka olisi tavoitteena painonpudotuskin.
Konkreettiset toimenpiteet
Ensimmäisinä viikkoina Teija on seurannut unen määrää, pyrkinyt rauhoittamaan illat yin joogan avulla, tehnyt ruokapäiväkirjaa ja liikkunut oman fiiliksen mukaan, lähinnä kävellen ystävän tai koiran kanssa. Kerran viikossa olemme tehneet kehonpainotreeniä yhdessä. Tänään kävimme yhdessä aamulenkillä ja tsekkaamassa läheisen ulkoliikuntapaikan, jossa voi lenkin yhteydessä tehdä pienen lihaskuntotreenin. Tulee kaksi kärpästä yhdellä iskulla.
Tällä viikolla lähdemme myös yhdessä kokeilemaan barrea ja Lavis-tanssituntia. Toiveissa olisi löytää jokin säännöllinen, kiva harrastus arkeen.
Hyvinvointivalmennus: tulokset
No mitenkä ne tulokset? Unen määrä on ollut hyvää, päiviin on tullut liikettä, ruokapäiväkirjan avulla on tullut loistavia havaintoja, ruokarytmi on muuttunut säännöllisemmäksi ja liikunnan ”himo” on kasvanut. Treenejä saisi kuulemma olla enemmänkin. Olo on kevyempi, ja herkkuja ei tee yhtään samalla tavalla mieli kuin aiemmin. Teija on erittäin tyytyväinen hyvinvointivalmennukseen tähän asti. Ja mikä tärkeintä, kaikki muutokset on tuntuneet helpoilta ja vaivattomilta! Sellaisilta, joista oikeasti tulee koko loppuelämän tapa.
Vasta kuukausi hyvinvointivalmennusta takana ja kaksi edessä. En malta odottaa kuinka upeat tulokset seuraavissa Firstbeat-mittauksissa ja lopun kuntotesteissä saadaankaan!
Jos hyvinvointivalmennus kuulostaa sinulle sopivalta, käy tsekkaamassa https://wirkee.fi/valmentautujille/ tai hyppää suoraan verkkokauppaan https://kauppa.wirkee.fi/shop/tuotteet/hyvinvointivalmennukset
Ota myös Wirkeen somekanavat seurantaan, uusia juttuja tulossa hyvinvointivalmennuspuolelle kevään aikana.
Wirkein valmennusterkuin,
Kristiina