Wirkee

Wirkee

Blogin teemat liittyvät kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja oman elinvoiman säilyttämiseen eli liikuntaan, ravitsemukseen ja uneen sekä palautumiseen. Nostamme myös erilaisia tutkimustuloksia ja mielenkiintoisia (työ)hyvinvoinnin teemoja käsittelyyn. Uusi blogiteksti julkaistaan kaksi kertaa kuussa.

Digipaasto: Tietoisia valintoja digitaalisen hyvinvoinnin eteen

Elämme digitaalisessa maailmassa, jossa älypuhelimet, tietokoneet ja muut laitteet ovat olennainen osa arkeamme. Jatkuvasti jokin laite piippaa ja vaatii huomiotamme. Mitä enemmän hälyä syntyy, sitä tärkeämpää on tasapainon löytäminen. Tämä ei ole helppoa ja onnistuakseen siinä, tulee meistä jokaisen tehdä tietoisia valintoja oman hyvinvointimme edistämiseksi. Tähän avuksi tulee digipaasto.

Yksi keskeinen osa digipaastoa on tietoisten valintojen tekeminen päivittäin. Se tarkoittaa, että olemme tietoisia siitä, milloin ja miten käytämme digitaalisia laitteitamme. Milloin viimeksi olet katsonut puhelimestasi, kauanko vietät aikaa erilaisten sovelluksien parissa? Kun tiedostat päivittäisen määrän, voit asettaa tiettyjä aikoja päivästä, jolloin et käytä älypuhelinta ollenkaan tai asetat itsellesi järkevät määrät eri sovellusten käyttöön. Tietoiset valinnat auttavat meitä hallitsemaan digitaalista elämäämme sen sijaan, että se hallitsisi meitä.

Miten sitten kun monien työ on laitteiden parissa tehtävää työtä? Miten työpaikoilla voitaisiin tukea ei-digitaalisuutta?

Tässä muutamia ehdotuksia:

  • Kehittämispäivissä kännyköiden jättäminen parkkiin päivän ajaksi, jolloin muistiinpanot tulee tehdä kynällä ja paperilla, eikä huomio välissä kiinnity Instagramin uusimpiin päivityksiin.
  • Työpäiviin yhdessä sovitut hetket, jolloin on rauhallisen työn aika. Tällöin on ok laittaa puhelimet äänettömälle ja keskittyä keskittymistä vaativiin tehtäviin.
  • Kävelypalaverit, joista muistiinpanot tehdään vasta palaverin jälkeen.
  • Lounastaukojen rauhoittaminen. Tähän voi keksiä vaikka yhteisen haasteen. Joka kaivaa lounaspöydässä puhelimen esille, joutuu tuomaan perjantaipullat tai tekemään 10 punnerrusta.
  • Teamseissa aina kamerat auki, jolloin houkutus multitaskaamiseen ainakin vähän vähenee.
  • Jätä puhelin kotiin- päivä (olisiko oikeasti maailmanloppu, jos joskus se puhelin ei olisi mukana?) Toki osassa työssä tämä on mahdoton, mutta olisiko oikeasti osassa ihan mahdollista…?!
  • Varmaan aika monella jo onkin, mutta oikeasti ne ilmoitukset pois päältä puhelimesta. Sähköpostin tsekkaaminen pari kertaa päivässä riittää ja somestakaan ei tarvitse heti ihan jokaista juttua nähdä. Puhelimessa voi olla äänet päällä, kun olet määrittänyt ne pari oleellista sovellusta, joiden tapahtumista tarvitset tiedon oikeasti heti.
  • Yhteiset rentoutushetket, jolloin kaikki laittavat puhelimet sivuun, taustalle rentoutusmusiikkia ja sitten vain hengitellään. Tekee ihmeitä!
Onnellinen nainen
Kuva: Elli Keski-Loppi

Ruutuajan vähentämisellä on monia positiivisia vaikutuksia kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme. Se voi parantaa unen laatua, vähentää stressiä ja lisätä keskittymiskykyä. Liiallinen ruutuaika saattaa vaikuttaa haitallisesti fyysiseen ja henkiseen terveyteemme. Tietoiset valinnat auttavat meitä asettamaan terveelliset rajat digitaalisen altistumisen suhteen ja pitämään mielemme wirkeänä.

Kun kiinnitämme huomiota digitaalisten laitteiden parissa vietettyyn aikaan, voimme huomata positiivisia muutoksia elämässämme.

Näitä ovat mm.:

  • Läheisten kanssa vietetty aika lisääntyy.
  • Läsnäolo eri tilanteissa mahdollistuu paremmin.
  • Mieliala kohenee, kun keskittyy omaan elämään muiden elämien seuraamisen sijaan.
  • Somelta vapautuneen ajan voi käyttää esimerkiksi uusiin harrastuksiin tai jonkin uuden taidon opetteluun.
  • Kerkiämme myös sinne lenkille, salille tai uimaan, mihin emme muuten meinaa keretä.
  • Olemme tehokkaampia, kun tehtävät eivät keskeydy koko aikaa. Tämä lisää myös motivaatiota ja minäpystyvyyden tunnetta.
  • Aivomme saavat kaipaamaansa lepoa, jolloin luovuus ja ongelmanratkaisukyky paranee.

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhujana  kannustan sinua tekemään tietoisia valintoja digitaalisen hyvinvointisi parantamiseksi. Digipaasto ei tarkoita radikaalia luopumista teknologiasta, vaan tasapainon löytämistä ja hallittua digitaalista elämää. Ole rohkea ja ota ensimmäinen askel kohti tietoisempaa ja terveellisempää suhdetta digitaaliseen maailmaan!

-> Tsekkaa ne sun ruutuajat 😉

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lue myös