Wirkee

Wirkee

Blogin teemat liittyvät kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja oman elinvoiman säilyttämiseen eli liikuntaan, ravitsemukseen ja uneen sekä palautumiseen. Nostamme myös erilaisia tutkimustuloksia ja mielenkiintoisia (työ)hyvinvoinnin teemoja käsittelyyn. Uusi blogiteksti julkaistaan kaksi kertaa kuussa.

”Kukoista (työ)elämässä: Miten löytää hyvinvoinnin kultainen keskitie?”

Jokainen meistä tietää ainakin teoriassa, miten löytää hyvinvoinnin osalta tasapaino. Kuinka paljon pitäisi nukkua ja liikkua, miten syödä ja palautua parhaalla mahdollisella tavalla. Meistä varmasti jokainen haluaisi löytää tasapainoisen ja itselle sopivan tavan voida hyvin. Mutta miksi suurin osa ei sitten tee niin kuin itselle olisi hyväksi?

Suurin tekijä monilla varmasti on ajanpuute. Tarkastellaanpa tätä sekä unen, liikunnan että syömisen kannalta.

Hyvinvoinnin este nro 1: About koko ajan väsyttää…

On yleisesti paljon hyväksyttävämpää tuskailla väsymyksen ja liian vähäisten yöunien takia, kuin tulla pirteänä kuin peipponen aamulla työpaikalle. Pienten lasten vanhempien väsymykseen on selkeä syy, mutta mikä saa meidän muut valvomaan yön pikkutunneille ja nipistämään yöunista?

  • Jollekin syy voi olla se, että ylipäätään elämässä on vain niin paljon kaikkea mitä haluaa tehdä ja kokea, harrastaa ja olla mukana, jolloin oikeasti aika vain loppuu vuorokaudessa kesken. Tähän ratkaisuna on omien arvojen tarkastelu ja priorisointi. Pitää pystyä sanomaan EI, silloin kun kalenteriin ei oikeasti mahdu.
  • Jollekin syy voi olla päivien tehottomuus. Päivistä puuttuu rutiinit ja oikein mikään ei etene. Aika vain hupenee ja taas huomaa, että uniaika meni jo. Tähän avuksi sopii erilaiset sovellukset, mihin voi asettaa päivän tehtävät työt ja täpätä aina kun yhden asian saa tehtyä. Näitä löytyy hakusanalla rutiinisovellus sovelluskaupoista.
  • Yksi varmastikin suurimmista syistä on erilaiset sosiaalisen median kanavat ja suoratoistopalvelut. Jos haluat lisätä uniaikaasi, poista Netflixit ja vastaavat hetkeksi, aseta somekanaviin käyttöajat ja kas aikaa löytyy yllättävän paljon.
  • Erilaiset uniongelmat ovat myös todella yleinen syy. Pitkittynyt unettomuus on aina sellainen asia, jonka syy tulisi selvittää lääkärissä. Hyvään uneen vaikuttaa kaikki se, mitä teemme päivän aikana. Ensisijaisena ratkaisuna on varmistaa liikunta (mielellään ulkona) joka päivä, säännöllinen ruokarytmi ja palauttavat tauot päivän aikana. Jos jokin asia painaa mieltäsi ja stressaa, pyri puhumaan siitä puolison tai ystävien kanssa. Yleensä aina pelkkä puhuminenkin helpottaa.

Uni on kaikista tärkein ja ihan ykkösjuttu, kun haluat voida paremmin. Sen eteen kannattaa todellakin tehdä tiukkojakin päätöksiä.

venyttelevät naiset
Kuva: Elli Keski-Loppi

Hyvinvoinnin este nro 2: Kyllä mä haluaisin liikkua, mutta millä ajalla?!

Kahvipöytien yleinen keskustelu päivän aikana on, että tänään menen kyllä salille, lenkille tai tanssitunnille ja sitten seuraavana päivänä mietitään, että miksiköhän en sitten mennytkään…

  • Tähänkin voi olla syynä se, että arki vaan on niin täyteläistä, ettei omalle liikkumiselle ole aikaa. Lasten harrastuskuskaukset, kotityöt, luottamustehtävät ja sukulaisten auttaminen menee itsen edelle ja taas ei viikkoon kerennyt liikkumaan. Priorisoi oma hyvinvointisi, hyödynnä lasten harrastusajat, liiku työmatkat, tee päivän aikana lyhyt treeni tai happihyppely. Aikaa on, kun liikunnan priorisoi ja käyttää hieman mielikuvitusta, muuttaa rutiineja ja tapoja. Pienin askelin!
  • Tässäkin asiassa tehottomuus voi olla avainasiassa. Suunnittele, kalenteroi, sovi kaverin kanssa yhteiset treenit, tee päätöksiä. Älä haukkaa liian isoa palaa vaan aloita vaikka yhdestä kerrasta viikossa. Mutta pidä huolta, että se yksi kerta toteutuu, vaikka viimeisinä sunnuntain tunteina.
  • Nyt kun jo poistit Netflixin ja laitoit someen aikarajat nukkumisen takia, saatat huomata, että kas liikunnallekin on aikaa. Ja HUOM! liikunnan ei tarvitse kestää tuntia eikä edellytä liikkumasta kotoa mihinkään. Voit vaikka heti pompata ylös ja hyppiä kyykkyhyppyjä minuutin!
  • Jos et tiedä miten liikkuisit tai sinulla on jotakin terveydellisiä esteitä, niin älä epäröi kääntyä ammattilaisten puoleen.

Uni on ykkösjuttu, mutta liikunta ja ulkoilu vaikuttaa unen saantiin sekä laatuun huomattavan paljon.

Hyvinvoinnin este nro 3: Mitä tänään syötäisiin?

Kasviksia, hedelmiä ja marjoja pitäisi syödä, muistaa lautasmalli, tehdä koko perheelle sopivaa ruokaa, mielellään vielä edullisesti. Ei ihan helppo paletti ja siksi monet menevät ruokailuiden kanssa fiiliksen mukaan, jolloin terveellisyys ja edullisuus ei välttämättä ole ne ykköskriteerit. Mikä tässä mättää ja mikä neuvoksi?

  • Jälleen kerran ajanpuute. Missä välissä kerkeäisi kauppaan ja missä välissä tekemään ruokaa? Suunnittelu ja rutiinit auttavat tässäkin. Käytä yhtenä päivänä viikossa hetki aikaa kauppatilauksen tekoon ja suunnittele samalla seuraavan viikon ruuat. Toisena päivänä preppaa ruuat koko viikolle. Tee isompia määriä kerralla ja vaikka pakasta osa annosrasioihin, jolloin eväät töihin löytyvät helposti.
  • Mistä ideoita ruokailuihin? Kerran vuodessa kannattaa varata aikaa kunnon ruokasuunnittelulle. Listaa ruuat, mitä tykkäätte syödä, eri aamu-, väli- ja iltapalavaihtoehdot ja tee näistä vaikka kahden kuukauden kiertävä lista. Kauppatilauksen teko on helppoa, kun voi listalta poimia, mitä ensi viikolla olikaan ruokana ja tilata tarvikkeet niitä varten. Kun ainekset on tilattu kaupasta, tulee ruokaakin helpommin tehtyä ja hetken mielijohteille ei ole niin paljon tilaa arjessa.
  • Netistä löytyy valmiita listoja ja hyviä vinkkejä, joten kaikkea ei tarvitse itse keksiä. Wirkeen Safkat kuntoon- valmennuksesta saa myös valmiit reseptit ja kauppalistat + ammattilaisen tueksi, jos kaipaat apuja.

Uni ja liikunta on supertärkeitä, mutta esimerkiksi painonpudotuksessa tärkeintä on se, mitä syöt. Syömisellä on oleellisesti vaikutusta myös uneen, päivän aikaiseen vireyteen, mielialaan, terveyteen, vastustuskykyyn, liikkumisen tehoihin…

Pitkä lista erilaisia asioita laitettavaksi kuntoon. Käy nämä kaikki ajatuksella läpi, ja mieti mikä itsellesi on se haastavin juttu. Jos niitä on useampi, niin valitse se, millä arvelet olevan suurin vaikutus. Tee päätös, minkä asian haluat muuttaa, aseta itsellesi tavoite, tee suunnitelma, kalenteroi ja sitten vaan hommiin!

Muista, että mitä useamman asian saat tehtyä rutiiniksi itsellesi, sitä enemmän sinulla on aikaa ja voimavaroja keskittyä seuraaviin asioihin. Älä haukkaa koko kakkua kerralla vaan valitse se helpoin pala ensin. Pikkuhiljaa löydät tasapainon ja itselle sopivat rutiinit. Huomaat, että voit paremmin ja olet entistä wirkeämpi, niin arjessa kuin työelämässä!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lue myös