Picture of Wirkee

Wirkee

Blogin teemat liittyvät kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja oman elinvoiman säilyttämiseen eli liikuntaan, ravitsemukseen ja uneen sekä palautumiseen. Nostamme myös erilaisia tutkimustuloksia ja mielenkiintoisia (työ)hyvinvoinnin teemoja käsittelyyn. Uusi blogiteksti julkaistaan kaksi kertaa kuussa.

Onko kalori aina kalori, riippumatta siitä, mitä syö?

Niin, onko?

Vastaus on kyllä ja ei. Riippuen siitä, mitä kalorilla haetaan.

Tästä aiheesta saisi kirjoitettua vaikka kirjan ja mielipiteet taitaa jakautua aika lailla puolesta ja vastaan. Toisten mielestä kalori on aina kalori, riippumatta siitä, mitä syö. Toisten mielestä ei voida miettiä kaloria vain kalorina, monestakin eri syystä.

Tässä postauksessa ei kuitenkaan lähdetä perehtymään kalorin kemiaan.

Tässä postauksessa keskitytään enemmän siihen, onko sillä väliä terveyden tai painonpudotuksen kannalta, mistä kalorit koostuu.

Onko kalori aina kalori, riippumatta siitä, mitä syö?

Terveydellinen näkökulma

Tässä kohtaa moni voikin varmasti jo todeta, että eihän se ole sama asia, saako kalorinsa suklaasta, vai ravitsevasta ruoasta. 200g suklaalevyssä voi olla yli 1000kcal ja kun niitä syö 2,5 levyä päivässä, saa 2500kcal. Tämän kalorimäärän saavuttamiseksi saa syödä paljon enemmän ravitsevaa ruokaa, minkä lisäksi saa elimistölle tärkeitä ravintoaineita.

Jos täyttää kaloritarpeensa suklaalevyjen ja muiden sokeri- ja rasvapitoisten herkkujen avulla, jää moni todella tärkeä ravintoaine saamatta.

Joskus kaupassa näkee tuotteita, minkä mainostetaan olevan vähäkalorisia. Nämä voivat olla hyvä vaihtoehto esimerkiksi painonpudotuksen avuksi, mutta näissä kannattaa aina tarkistaa, mitä muuta ne sisältävät. Tai toisin sanoen, mitä ne eivät sisällä.

Vähäkalorinen, ravintoarvoltaan heikko tuote, ei vaikuta kovin järkevältä rahankäyttökohteelta. Yleensä vähäkalorisissa tuotteissa on vähennetty hiilihydraatin määrää, millä saadaan kaloreita pienennettyä. Tärkeää on kuitenkin tarkistaa, että tuote sisältää myös kuitua, mielellään saman verran tai enemmän, kuin ”normaalissa” tuotteessa. Usein hiilihydraatin lähde on se, mikä nostaa tuotteen kuitupitoisuutta.

Moni ei välttämättä edes ymmärrä, kuinka tärkeitä kuidut ovat ihmisten terveydelle, tai mitä ne ylipäätään tekee elimistössä.

Kuiduista tulee ehkä mieleen eniten se, että se edistää vatsan toimintaa. Ja näinhän se on, se on yksi kuidun monista tärkeistä tehtävistä. Kuiduista on kuitenkin erittäin paljon hyötyä myös mm. veren kolesterolipitoisuuden pienentämisessä ja verensokerin tasapainottamisessa.

Kuidut voidaan jaotella kahteen eri ryhmään. Liukoinen kuitu ja liukenematon kuitu. Näistä juuri liukoinen kuitu on se, joka pienentää veren kolesterolipitoisuutta, sitoen elimistössä olevaa kolesterolia itseensä. Mutta koska kuituun sitoutuneen kolesterolin täytyy päästä elimistöstä pois, tarvitaan myös liukenematonta kuitua, joka on juuri sitä kuitua, joka edistää vatsan toimintaa.

Todella toimiva kombo siis, kun syö tarpeeksi molempia kuituja!

Kun ruokavaliosi on monipuolinen, erilaisia viljoja ja paljon erilaisia kasvikunnantuotteita sisältävä, saat todennäköisesti tarpeeksi molempia kuituja.

Onko kalori aina kalori, riippumatta siitä, mitä syö?

Näkökulma painonpudotuksen kannalta

Nyt mietitään tätä yksinkertaisen painonpudotuksen kannalta.

Oletetaan, että haluat pudottaa painoa 10kg.

Olet laskenut, että n. 2200kcal päivässä syömällä, saisit pudotettua painoa tasaisesti pikkuhiljaa.

Mutta onko sillä väliä, saatko sen 2200kcal ravinteikkaasta ruoasta, vai niin, että puolet kalorimäärästä on sokeri- ja rasvapitoisia herkkuja? Kuten aiemmin kirjoitin, nyt mietitään painonpudotusta yksinkertaisimmillaan.

No, onhan sillä kalorilla tässäkin tapauksessa väliä. Tavallaan. Tähänkin voisin kopioida saman tekstin, minkä kirjoitin aiemmin kuiduista. Kuidut ovat todella tärkeä osa painonpudotusta. Mitä paremmin vatsasi toimii, sen helpompaa painonpudotuskin on.

Hauska ajatusleikki:

Kuvittele, että elimistösi olisi kuin yksi pitkä puutarhaletku.

Kun laitat sinne toisesta päästä vettä (ruokaa), optimistisessa tilanteessa vesi (ruoka) kulkee letkun läpi täydellistä vauhtia ja tulee ulos tasaisesti toisesta päästä.

Mutta toisinkuin oikeassa puutarhaletkussa ja sinne kaadetussa vedessä, elimistön läpi kulkeva ruoka jättää elimistöön tärkeitä ravintoaineita ja kuituja, tekemään omia töitään.

Mutta jos laitatkin sinne letkuun (elimistöön) kovaa rasvaa ja sokeria, ne ohikulkumatkallaan jättääkin elimistöön vain sellaisia ravintoaineita, mitkä ei tee mitään järkevää. Oikeastaan ne vain häiritsee niiden oikeita töitä tekevien hommia.

Sama asia, jos tekisit voista ja sokerista massan ja laittaisit sen puutarhaletkuun. Ei se kovin nopeasti sieltä läpi mene ja kun lopulta menee, jättää se jälkeensä tahmaisen letkun.

Painonpudotuksessa yksi tärkeimpiä asioita on myös oma mieli ja omat ajatukset. Vaikka periaatteessa kalori olisikin aina kalori ja niistä saisi samoja ravintoaineita, riippumatta siitä mitä syö, ei se toimisi painonpudotuksessa.

Jos syöt sitä suklaata levyllisen päivässä, nousee verensokerisi todennäköisesti niin korkeaksi nopeasti, että kun verensokerisi taas laskee, se tapahtuu lähes yhtä nopeasti. Ja siinä vaiheessa olotila ei varmasti ole mikään energisin, että tekisi mieli esimerkiksi jumpata, käydä kävelyllä tai jopa kuntosalilla. Eli siis tehdä sitä, mikä auttaisi painonpudotuksessa.

Mutta jos syöt samat kalorit ravitsevasta ruoasta, mikä nostaa verensokereita sopivalla vauhdilla sopivan korkeaksi, ne myös laskee hitaammin. Ja kun ne alkaa laskea, todennäköisesti onkin jo aika seuraavalle ravitsevalle aterialle. Siinä välissä olet voinut ehtiä jo jumpata, käydä kävelyllä tai kuntosalilla.

Kalorien katsominen painonpudotuksessa onkin siis alussa varmasti ihan järkevää, jotta päästään jyvälle siitä, että kuinka paljon olisi sopivasti ja mistä lähteistä. Mutta myöhemmin usein riittää, että kunhan ruoasta saa tarpeeksi kaikkia ravintoaineita ja sen avulla pysyy virkeänä, niin painokin putoaa pikkuhiljaa.

Tällaisessa oravanpyörässä moni varmasti viihtyisi:

Syöt tarpeeksi monipuolisesti ->

Jaksat liikkua enemmän ->

Kun liikut enemmän, alat nauttimaan siitä ->

Kun nautit liikkumisesta, liikut enemmän ->

Kun liikut enemmän, ruoka maistuu paremmin -> 

Kun ruoka maistuu paremmin, tekee mieli monipuolistaa ruokavaliota ->

Kun monipuolistat ruokavaliota, syöt tarpeeksi monipuolisesti.

Ja oravanpyörä alkaa alusta.

Ja kun tähän oravanpyörään pääsee, kehokin alkaa pikkuhiljaa muotoutua sille ominaiseen muotoon. Ylimääräinen rasva lähtee ja lihakset vahvistuu. Täysin ilman laihdutusajattelua.

Eli siis, onko kalori aina kalori, riippumatta siitä, mitä syö?

Vastaus on edelleen sama, kuin postauksen alussa. Kyllä ja ei. Kyllä, kalori on aina kalori. Mutta milloin siitä on hyötyä, että ajattelisi niin, että kalori on aina kalori? En tiedä.

Vähän kuin miettisi, että kurkku on aina kurkku. Kyllä, niin on. Mutta entä jos miettii avomaankurkkua ja suolakurkkua. Kurkkuja molemmat, mutta täysin eri ravintosisällöt.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lue myös

liikunta

Treenaa mielesi kesäkuntoon

Toukokuun puoliväli on käsillä ja moni kesäkunnosta haaveileva on todennäköisesti jo useamman kuukauden tehnyt jonkinlaisia peliliikkeitä ruoan ja / tai liikkumisen saralla

Lue kokonaan »