Wirkee

Wirkee

Blogin teemat liittyvät kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja oman elinvoiman säilyttämiseen eli liikuntaan, ravitsemukseen ja uneen sekä palautumiseen. Nostamme myös erilaisia tutkimustuloksia ja mielenkiintoisia (työ)hyvinvoinnin teemoja käsittelyyn. Uusi blogiteksti julkaistaan kaksi kertaa kuussa.

Positiivinen ajattelu – kuinka muuttaa positiivinen asenne supervoimaksi?

Elämässä tapahtuvia asioita ei voi valita, mutta asenteen voi. Osa ihmisistä selviää aivan kamalista asioista, osa ei meinaa selvitä edes kynnen katkeamisesta. Katastrofin hetkellä olisi syytä pysähtyä ja miettiä hetki. Monesti hyvä ajatus on, että kaikki asiat tapahtuvat syystä, ja niillä on jokin tarkoitus. Aina se ei juuri sillä hetkellä tunnu siltä, mutta usein myöhemmin huomaa asian kääntyneen parhain päin. Tai vaikka niin ei tapahtuisikaan, pääset kuitenkin asiassa eteenpäin etkä jää vellomaan tapahtuneeseen. Koska se ei yleensä auta asiaa ollenkaan. Saat vain itsellesi huonon mielen. Positiivinen ajattelu antaa sinulle mahdollisuuden siirtyä eteenpäin.

Useinkaan emme voi vaikuttaa jo tapahtuneisiin asioihin, joten on turhaa energian haaskausta miettiä tapahtunutta enempää. Jos siis sinulla on tapana ajatella, että aina minulle käy näin (huonosti) tai helppohan muiden on, kun heille aina käy hyvin, itseäsi helpottaaksesi päästä näistä ajatuksista irti.

Ikävistäkin asioista voi löytää jotakin hyvää, ja kun keskityt hyviin asioihin, niitä alkaa ilmaantua elämääsi enenevässä määrin. Kun uskot, että kaikki asiat selviävät aikanaan, et jää turhaan harmittelemaan ja vellomaan ikäviin asioihin.

hymyilevä nainen
Kuva: Elli Keski-Loppi

Opettele kiitollisuutta

Kannattaa aktiivisesti opetella kiitollisuutta. Tulet huomaamaan, että keskittymällä hyviin asioihin ja olemalla kiitollinen pienistä asioista, tulet onnellisemmaksi. Tee kiitollisuudesta itsellesi rutiini. Mieti joka aamu, mistä olet tänään kiitollinen tai kirjoita illalla muistiin päivän aikana tapahtuneet asiat, joista voit olla kiitollinen. Myös kiitollisuuskävelyt on hyvä tapa keskittyä hyviin asioihin elämässä.

Kiitollisuuden lisäksi tee tietoisesti asioita, jotka tekevät sinulle hyvää. Uskalla valita seurasi, äläkä käytä aikaa ja energiaasi negatiivisiin ihmisiin.

Älä myöskään mene negatiivisuuteen mukaan. Yleisesti hyväksyttävämpää on valittaa asioista ja puhua negatiivisista asioista. Tuo negatiivisuus tarttuu. Jos et halua enää velloa negatiivisuudessa, niin uskalla lähteä pois niistä keskusteluista, jotka keskittyvät valittamiseen, asioiden surkutteluun, vihapuheeseen, toisten lyttäämiseen tai vain yleiseen marinaan. Seuraavassa tositarina omasta elämästäni.

Ajelin lapseni kanssa fudistreeneihin yhtenä päivänä ja hän valitti, että koulussa oli ollut tylsää, ruoka oli ollut pahaa ja sääkin oli huono fudiksen pelaamiseen. Kuuntelin tätä hetken ja kysyin sitten lapseltani, että oliko tässä päivässä mitään hyvää.

Hän mietti hetken ja sanoi sitten, että oikeastaan meillä oli kyllä tosi kiva kässäntunti ja hän sai englannin sanakokeessa kaikki oikein. Itseasiassa ruokalassakin oli hyvää leipää ja treeneihin on kiva mennä, kun siellä näkee kavereita.

Selkeästi lapseni itsekin havahtui, että olipa nyt negatiivista. Tämä oli itselle myös hyvä herätys. Olisin voinut mennä surkutteluun mukaan, mutta tällä kertaa yksi kysymys, käänsi kelkan täysin eri suuntaan.”

Positiivisuudella pääsee pitkälle, negatiivisuudella jäät paikalleen

Tutkimusten mukaan onnelliset ihmiset elävät pidempään. Amerikkalaisessa tutkimuksessa vertailtiin baseboll-pelaajien valokuvia. Kuvissa hymyilleet ihmiset elivät keskimäärin seitsemän vuotta pidempään kuin totiset. Keskittymällä hyvään, et pelkästään tee elämästäsi parempaan, vaan myös pidennät sitä. Ja onhan se mukavampaa elelläkin, kun voi olla elämäänsä tyytyväinen.

Kaliforniassa taasen tehdyssä tutkimuksessa tutkittiin kolmenkymmenen vuoden ajan opiskelijoiden valokuvia vuosikirjoista. Koko tämän ajan heidän hyvinvointiaan ja menestystään elämässä seurattiin. Tutkimuksessa seurattiin, miten pitkä ja onnellinen heidän avioliittonsa oli, miten hyviä pisteitä he saivat hyvinvointia mittaavissa testeissä ja miten innostavia he olivat muiden ihmisten mielestä. Tulos oli melkoisen hämmästyttävä. Mitä leveämpi hymy, sitä onnellisempi ja paremmin elämässä menestyvä opiskelija oli kaikilla edellä mainituilla osa-alueilla.

Hymy tarttuu

Ihmisen mantelitumake reagoi muiden kasvojen ilmeisiin. Hymy vaikuttaa mantelitumakkeeseen, vaikka hymy olisi väkisin väännetty. Kun kasvojesi lihakset työskentelevät hymyilläkseen, aivosi olettavat, että kaikki on hyvin ja lähettää mielihyvähormonit liikkeelle. Kannattaa siis ottaa aamurutiiniksi itselle hymyily. Samalla kun pesee hampaita, niin hymyile itsellesi. Päivästä tulee takuuvarmasti parempi.

Hymyily on terveellinen ja edullinen keino voida hyvin. Hymyily vähentää stressiä, tekee onnelliseksi ja auttaa sinua menestymään elämässäsi. Hymyllä saa myös monet asiat anteeksi. Uusia ihmisiä tavatessa hymyllä viestität, että tulet hyvin aikein ja aseetta. Tällöin yhteistyö alkaa heti lämpimämmin. Erityisesti asiakaspalvelu- ja myyntityötä tekevien kannattaa harjoitella hymyilyä. Siinä on valtava voima!

Eräässä tutkimuksessa koehenkilöille näytettiin kuvia heidän ystävistään ja perheenjäsenistään, sekä julkisuuden henkilöistä, jotka hymyilivät. Väliin näytettiin kuvia rahan ja suklaan antamisesta.
Samaan aikaan heidän aivojaan magneettikuvannettiin ja sykettään tarkkailtiin.

Kävi ilmi, että lapsen hymy sai aikaan yhtä paljon mielihyvää kuin 2000 suklaapatukan tai 16 000 punnan (n. 17 500 euroa) saaminen. Rakkaan ihmisen hymy sai aikaan vain 600 suklaapatukan tai 8 500 punnan arvosta aktiviteettia. Ystävän hymy tuotti stimulaatiota enää vaivaisen 145 punnan tai 200 suklaapatukan verran.

Kävin ystäväni kanssa taannoin keskustelun:

Ystävä: ”Olethan sä nyt hiukan outo.”

Minä: ”Kuinka niin?”

Ystävä: ”No, kun sä olet tuollainen positiivinen.”

Minä: ”Kiitos, otan tämän kohteliaisuutena ja ajattelin jatkaa samalla tiellä.”

Miksi teen näin? Koska oikeasti ajattelen, että hymyllä ja positiivisuudella olen saavuttanut todella paljon asioita elämässäni. Yhtään kertaa en tiedä, että niistä olisi ollut haittaakaan. Ja jos se on jotakin ihmistä joskus häirinnyt, niin todennäköisesti onkin parempi, ettemme ole tekemisissä enää.

Hymyillään kun tavataan!

Lähteet:

Grin and Bear It! Smiling Facilitates Stress Recovery – Association for Psychological Science – APS

The Untapped Power Of Smiling (forbes.com)

Happiness and longevity in the United States – ScienceDirect

Smile Intensity in Photographs Predicts Longevity – Ernest L. Abel, Michael L. Kruger, 2010 (sagepub.com)

The link between facial feedback and neural activity within central circuitries of emotion–new insights from botulinum toxin-induced denervation of frown muscles – PubMed (nih.gov)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lue myös