Wirkee

Wirkee

Blogin teemat liittyvät kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja oman elinvoiman säilyttämiseen eli liikuntaan, ravitsemukseen ja uneen sekä palautumiseen. Nostamme myös erilaisia tutkimustuloksia ja mielenkiintoisia (työ)hyvinvoinnin teemoja käsittelyyn. Uusi blogiteksti julkaistaan kaksi kertaa kuussa.

Kuinka paljon kasviksia päivässä?

Uskoisin, että suurin osa tietää tähän virallisen vastauksen. Sehän on puoli kiloa päivässä!

Mutta mistä ihmeestä sitä tietää, että koska se puoli kiloa on täynnä? Täytyykö porkkanat ja paprikat punnita, kunnes tulee 500g täyteen? Tai jos laskisi sen niin, että kilon porkkanapussissa on 12 porkkanaa, niin kuusi porkkanaa olisi sopiva määrä? Silloinhan voisi jättää paprikankin pois.

No, eihän se ihan noin mene.

Tämän postauksen lopussa on 2 superhyvää vinkkiä sinulle, jos puoli kiloa kasviksia päivässä tuntuu mahdottomuudelta!

Ensinnäkin, aivan turhaan punnitset kasviksiasi. Ne ei muutu siitä yhtään sen terveellisemmäksi, painavammaksi tai kevyemmäksi. Toisekseen, et varmasti halua kantaa vaakaa mukanasi, kun syöt jossain muualla kuin kotonasi.

Mietitäänpä lautasmallia. Senkin varmasti jo moni osaa ulkoa, tai vähintään on nähnyt kuvan siitä.

Puolet lautasesta on täytetty kasviksilla. Jos ne kasvikset ovat mm. porkkanaraastetta, kurkkua ja tomaattia, niistä voi kertyä jo helposti yli 300g. Ja se oli vasta yksi ateria päivästä! Siihen kun lisätään aamupuuron päällä olevat marjat ja 100% hedelmäsose, välipalalla oleva omena ja iltapalaksi banaania ja leivänpäälliset (esim. kurkku + tomaatti), niin puhutaan todennäköisesti jo reilusti yli 500 grammasta. Tavoite täynnä!

Mutta puolen kilon mittaria ei kannata tuijottaa liian intensiivisesti. Jos mietit vaikka kurkkua ja lehtikaalia. Siinä missä kurkkua voit syödä 500g asti yhden kokonaisen, lehtikaalia saat puputtaa.. No, todella paljon. Mutta jos ravintoarvoja mitataan näiltä kahdelta, on lehtikaali huomattavasti ravinteikkaampi. Ja loistavan ravintosisällön takia kasviksia kannattaakin syödä, ei painon.

Paino ei ehkä olekaan siis se kaikkein paras mittari, vaikka suuntaa-antava onkin. Keskity siis enemmän siihen, että syöt erilaisia kasviksia päivän aikana! Kasvisten värit kertovat paljon myös sisällöstä. Vihreät kasvikset saattavat sisältää jotain tiettyä vitamiinia reilusti enemmän kuin punaiset, kuten myös toisinpäin. Mutta totta kai saman värikunnan sisällä on myös paljon eroja.
Monipuolisesti erilaisia kasviksia syömällä saat siis varmimmin kaikki tärkeät vitamiinit ja kuidut!

Toinen syy siihen, että 500g ei ole ehdoton, on ihminen itse. Me jokainen olemme yksilöitä, eikä kukaan voi 100% varmuudella sanoa, miten paljon kasviksia sopii kenellekin, tai ylipäätään mitkä kasvikset sopii kenenkin elimistölle.

Onko tällainen tilanne tuttu?

Somea tai uutisia selatessasi eteesi pompsahtaa uutinen, missä kerrotaan jonkun tietyn kasviksen terveysvaikutuksista. Tiedät, ettet siitä kovasti välitä, mutta käyt silti ostamassa sitä, terveysvaikutusten takia. Kotona syöt sitä hetken väkipakolla, kunnes joudut heittämään loput roskiin, koska et tykännyt siitä, edelleenkään.

Tässä on kolme vaihtoehtoa tällaiseen tilanteeseen:

  • Ostat uudestaan saman kasviksen, koska nyt tiedät, että lapsikin tottuu uusiin makuihin paremmin vasta 15 maistelukerran jälkeen
  • Jätät ostamatta, koska samoja terveysvaikutuksia löytyy usein muistakin tuotteista
  • Toimit samalla tavalla, kuin ennenkin. Kauppaan -> Maistelu -> Roskiin.

Miten aiot toimia seuraavalla kerralla?

Mutta tässä vielä lupaamani supervinkit, miten tehdä kasvisten syömisestä todella helppoa!

Vinkki 1. Tee enemmän kasvisruokia! Tämä helpottaa myös seuraavaa päivää, jos teet ruokaa useammalle päivälle. Kasvikset ovat jo valmiina ruoan seassa!
Hyviä esimerkkejä on mm. kasvispihvit, kasvislasagne, kaalilaatikko, kasvissosekeitto ja kasvispata. Näihin on todella helppo soveltaa erilaisia kasviksia, kuten kesäkurpitsaa, lanttua, selleriä, porkkanaa, pinaattia ja palsternakkaa. Ja jopa lihamakaronilaatikkoa saa helposti kasvispainotteisemmaksi, kun korvaa munamaidon blenderissä käyneillä tomaateilla ja porkkanoilla!

Vinkki 2. Käy kaupassa ostamassa erilaisia kasviksia, mitkä olet jo valmiiksi miettinyt ja kirjoittanut ylös. Kun tulet kotiin, pilko/raasta/kypsennä heti kaikki kasvikset ja laita säilytysrasioihin. Näin sinulla on aina valmiina jääkaapissa kasviksia, joita voit

  • lisätä lautaselle lisukkeeksi
  • käyttää dippivihanneksina
  • täyttää napostelun tarvetta.

Osaatko heittää arvauksen, kuinka paljon syöt tällä hetkellä kasviksia per päivä?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lue myös

Liikkumattomuus maksaa miljardeja

Jokainen on varmasti kuullut sanonnan: ”Istuminen tappaa.” Vaikka siihen ei heti paikalla kuolisikaan, on sen rahalliset, puhumattakaan elämänlaadun ja ihmisten elinvoiman vähenemisen

Lue kokonaan »

Wirkee hyvinvoinnin edistäjänä

Wirkeen alkuperäinen ajatus oli, että jokaisella yrityksellä pitäisi olla oma personal trainer. Yksi ihminen, jonka ainoa tehtävä on huolehtia henkilöstön hyvinvoinnista ja

Lue kokonaan »