Picture of Wirkee

Wirkee

Blogin teemat liittyvät kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja oman elinvoiman säilyttämiseen eli liikuntaan, ravitsemukseen ja uneen sekä palautumiseen. Nostamme myös erilaisia tutkimustuloksia ja mielenkiintoisia (työ)hyvinvoinnin teemoja käsittelyyn. Uusi blogiteksti julkaistaan kaksi kertaa kuussa.

Yrittäjä ei vapaapäiviä eikä lomia pidä

Yritykset ovat tärkeä yhteiskunnan perusta. Ne luovat uutta toimintaa, uutta työtä ja takaavat siten yhteiskuntamme hyvinvoinnin. Yrittäjän päivää vietetään 5.9.2023. Yrittäjän päivänä haluamme haastaa muutamat yrittäjien hyvinvointiin oleellisesti vaikuttavat myytit pureskeltavaksi.

Yrittäjällä ei ole ollenkaan vapaapäiviä

Tämä on suhteellisen vahvassa istuva myytti. Me Wirkeellä haluaisimme kääntää tämän juuri toisinpäin. Oikeastaan yrittäjällähän on vain vapaapäiviä. Yrittäjä itse määrittelee tekemänsä työn määrän. Toki tähän vaikuttaa vahvasti tulotaso minkä haluaa saavuttaa, yrityksen menot, yrityksen toimintaperiaate, yrittäjän vahvuudet, tehokkuus, prioriointi- ja delegointitaidot… Ylipäätään minkälaista yritystä ja toimintakulttuuria haluaa rakentaa ja ylläpitää. Suurin osa yrittäjistä taitaa tehdä työtä oman intohimonsa parissa ja on innostunut asiasta, mitä oma yritys tekee. Monesti tämä innostus (sinällään positiivinen ilmiö) saattaakin olla juuri se syy siihen, että vapaapäiviä ei tule pidettyä. Tulisikin muistaa, että innostuskin on stressireaktio ja jatkuvassa hypessä oleminen sekä uuden kehittäminen on uuvuttavaa.

Yrittäjän tulisikin priorisoida vapaapäivät ja hetket. Varsinkin silloin kun tuntuu, ettei vapaapäiviä kerkeä pitämään, on syytä istua alas, hengittää ja miettiä tarkkaan miten jatkossa toimii. Ihmiset (ei edes yrittäjät) eivät ole robotteja ja ennenpitkää pitkät päivät alkavat painaa.

Juokseva nainen

Yrittäjä ei lomia pitele

Toinen tosi vahva ajatus ja aloittelevalle yrittäjälle myös monesti ihan fakta. Totta on, että neljän viikon totaalinen loma heinäkuussa ei välttämättä onnistu, mutta loma on ihan varmasti jokaisen yrittäjän mahdollista järjestää. Ja jos ei ole, niin jälleen kerran alas istuminen, hengittely ja asioiden järjestäminen on paikallaan. Muutaman päivänkin irtiotto tekee ihmeitä silloin tällöin. Nämä vaativat kalenterointia, tahdonvoimaa, ehkä erilaisia järjestelyitä, oman riman laskua, mutta on varmasti mahdollista jokaiselle. Asiakkaatkin arvostavat hyvinvoivaa, energistä ja hommat sujuvasti hoitavaa yritystä. Ja jos itse olet yrityksen keulakuva, mitä silmäpussit ja nuutunut olemus sinusta tai yrityksestä kertoo? Tässä vaiheessa viimeistään on hyvä opetella pyytämään apua, jos olet tottunut itse kaiken tekemään.

Yrittäjän hyvinvointi

Yllätys, yllätys yrittäjän hyvinvointi on ihan samoja asioita kuin kaikkien muidenkin. Unesta, ravitsemuksesta ja liikunnasta huolehtiminen rakentaa perustan kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Sinä olet yrityksesi tärkein tekijä ja sinun hyvinvointisi on kaikista tärkein asia <3

  1. Nuku 7-9h yössä, naisilla jopa 8-10h yössä. Älä tingi tästä! Elämä ja yrittäminen on ihan erilaista kun olet nukkunut.
  2. Huolehdi säännöllisestä syömisestä. Niin paljon ei ole väliä sillä mitä syöt, kunhan ensin söisit. Useimpien yrittäjien päivät vilahtavat ohi syömättä juuri mitään, joten varaa työpöydälle / kassiin hedelmiä, pähkinöitä, välipalapatukoita ja vesipullo. Näiden avulla päivistä tulee jo aivan erilaisia ja illastakin oli on huomattavasti parempi. Ja mikä parasta, ravinnolla on iso vaikutus myös uneen.
  3. Kolmantena liikunta, joka sekin on huomattavasti helpompaa kun olet ensin nukkunut, sitten syönyt, jolloin jaksat liikkuakin. Liikunnan ei tarvitse kestää aina tuntia tai olla pelkkää kuntosalia. Saisitko aloitettua aamut lyhyellä kävelylenkillä tai voisitko tehdä työpäivän välissä treenin? Käytä esimerkiksi sunnuntaisin aikaa suunnitteluun ja laita kalenteriin omat liikuntahetket. Liikunta lisää keskittymiskykyä, luovuutta, tehokkuutta sekä älykkyyttä ja parantaa fiilistä sekä uskoa omiin kykyihin. Mielestämme aika tärkeitä ominaisuuksia yrittäjälle. Ole paras versio itsestäsi joka päivä ja priorisoi liike.
Rappusia nouseva nainen
Liike on lääke

Yrittäjä ei sairasta

Vaikka kuinka yrittäjä kuvittelisi olevansa immuuni kaikille pöpöille ja jaksavansa vaikka mitä, niin fakta on se, että mitä enemmän stressiä ja palautumisen haasteita, sitä alttiimpi olet sairastumaan. Edellisen kappaleen kohdat 1, 2 ja 3 ovat keinoja parantaa vastustuskykyä ja nopeuttaa paranemista sairastumisen tai loukkaantumisen myötä. Eikö olisikin parasta, että mahdollisimman pian olisit takaisin pystyssä ja ylipäätään, että harvoin edes kaatuisit sängynpohjalle?! Sairastumisen sattuessa tahdonvoima on yleensä vain tilannetta pahentava asia…

Yrittäjän vastuu

Yleensä yrittäjä on itse vastuussa sekä mahdollisten työntekijöiden kuin itsensäkin hyvinvoinnista. Esimerkki on kaikista voimakkain tapa saada ympärillä olevat toimimaan kuten haluaisi. Yrittäjä, joka ei huolehdi itsestään, antaa signaalia niin työntekijöille että asiakkaille, ettei hyvinvointi ole tärkeää. Asiakkaatkin varmasti arvostavat sitä, ettei tarvitse pelätä yrittäjän uuvahtavan työn alle, jolloin hommat jää hoitamatta. Mielestämme tämä tulisi olla jokaisen yrittäjän että yrityksen arvoissa. Yrittäjälle ei rajoja välttämättä kukaan muu aseta, jolloin ne jää omalle to do- listalle. Rajat on rakkautta, myös itselle.

Tänään 5.9 haluamme kannustaa jokaista yrittäjää ottamaan ajan omalle hyvinvoinnille. Tsekkilista (miksei myös työntekijälle yhtälailla):

  • Nukutko tarpeeksi? Heräätkö wirkeänä uuteen päivään?
  • Syötkö 3-6 kertaa / päivässä? Juotko vettä 1,5-2l? Montako kuppia kahvia kuluu päivässä? (Sopiva määrä on yksilöllinen, mutta turvallinen raja on 4 pientä kuppia päivässä)
  • Liikuskeletko päivittäin? Kuuluuko viikkoosi lihaskuntoa tai -hallintaa 2krt / vko ja sykettä nostavaa liikuntaa saman verran? Paikallaan oloa tulisi rajoittaa alle 8h päivässä.
  • Ylipäätään tunneksi olosi wirkeäksi, jaksatko päivän päänsääntöisesti hyvin? Jaksatko töiden lisäksi harrastaa jotakin, tehdä kotitöitä ja viettää aikaa lähimmäisten kanssa?

Jos vastasit yhteen tai useampaan kohtaan kieltävästi, kannattaa pohtia mitä asialle voi tehdä. Koska sinä olet tärkein. Ilman sinua ei ole yritystäkään.

Pidä huoli itsestäsi!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lue myös

liikunta

Treenaa mielesi kesäkuntoon

Toukokuun puoliväli on käsillä ja moni kesäkunnosta haaveileva on todennäköisesti jo useamman kuukauden tehnyt jonkinlaisia peliliikkeitä ruoan ja / tai liikkumisen saralla

Lue kokonaan »